10 claus per fomentar la lectura a casa

Perquè si l'hàbit lector es promou des que són ben petits, els seus beneficis es presentaran al llarg de tot el seu aprenentatge

Mare i filla llegint juntes a la gespa

La lectura durant la infància és una activitat que pot enfocar-se de diverses maneres. És important fomentar les trobades positives amb la lectura; així, l’interès per aquesta pràctica s’anirà consolidant per desenvolupar un itinerari lector que, ben plantejat, ajudarà als teus fills a ser lectors autònoms i crítics. Un aspecte fonamental en el seu desenvolupament com a persones.

A l’hora de fomentar la lectura entre els nens i joves no existeixen fórmules infal·libles. Cada lector és un món. No obstant això, hi ha algunes propostes que et poden ajudar.

Abans de res, necessites…

  • Una lectura. És obvi, no? Però no tot s’hi val. Necessites propostes adequades als teus nens: als seus interessos i a les seves capacitats com a lectors. També ha d'haver-hi varietat d’obres de diferents materials, gèneres, temes, suports…
  • Un espai per llegir. Es pot llegir al llit, al sofà, al transport públic, asseguts, dempeus, en silenci, amb música... Però és recomanable identificar els espais preferits per a la lectura i fins i tot decorar-los de forma especial.
  • Moltes ganes de llegir. Com més n’hi hagi, millor. Els teus fills poden tenir més o menys llibres, un lloc més o menys adequat, però si estan motivats, tot anirà bé. Els pares i mares, amb una bona dosi de motivació, sou els encarregats de fer que l’experiència resulti tan màgica que els vostres fills només vulguin repetir.

Quan ja tinguis aplanat el terreny, és recomanable…

  • Busca temps per a la lectura. La lectura amb nens es pot practicar en qualsevol moment i lloc. Amb cançons, audiollibres i poesies al cotxe; llegint una recepta de cuina junts. Però el ritme del dia a dia pot dificultar que la lectura es converteixi en un hàbit. Establiu una rutina, amb deu minuts n’hi ha prou per començar.
  • Converteix l’acte de llegir en un esdeveniment especial. Hàbit i rutina han d’equilibrar-se amb allò que fa de la lectura quelcom sorprenent. Si no podeu fer-ho diàriament, de tant en tant, disfresseu-vos, convida algun amic del teu fill i feu quelcom especial relacionat amb una lectura tots plegats!
  • Implica els nens amb la proposta lectora. Per regla general, és l’adult l’encarregat de tot, sobretot a les primeres edats. Però és convenient que vagis cedint terreny al nen i que el deixis triar alguna lectura, interactuar durant la narració... Podeu començar decidint el pròxim pla de lectura familiar junts.

 

Nena llegeix a la seva habitació

 

Proporciona a la lectura un paper important a la vida familiar i…

  • Tingueu cura, entre tots, dels materials de lectura de la vostra biblioteca familiar i proposeu noves incorporacions.
  • Compartiu lectures i visiteu amb certa regularitat espais vinculats a la lectura com biblioteques o llibreries. Allà trobareu lectures i propostes d’activitats que us ajudaran a enriquir les vostres pràctiques de lectura familiar.
  • Celebreu alguna de les festes o activitats que s’organitzen al voltant de la lectura. Els adults sou un model de lectura per als nens i joves. És contagiós mostrar entusiasme per tot allò relacionat amb el món de la lectura, igual que ho és llegir davant d’ells.

«Bonus track»

  • Recompenseu els èxits lectors de la família. Existeixen mil maneres de fer-ho: aneu al cinema a veure una pel·lícula basada en un llibre que heu llegit, redecoreu l’espai de lectura familiar, feu un viatge en família a l’escenari d’una de les vostres històries preferides…

Esperem que aquestes recomanacions et resultin interessants. La lectura és una pràctica que s'ha de tenir molt present en el dia a dia. Els seus beneficis no només seran evidents en els primers anys d’escola, sinó al llarg de tot l’aprenentatge vital dels teus fills.

Afegeix un nou comentari

Top