Text: "Lectura fàcil: Una manera de fer la lectura accessible a diferents tipus de necessitats d'aprenentatge"

LECTURA FÀCIL: LLIBRES PER A TOTHOM

A Cruïlla entenem la lectura com un dret inexcusable. És per aquest motiu que creiem que tots els nens i nenes, independentment de les seves capacitats d'aprenentatge, tenen dret a poder gaudir de la lectura per igual. Perquè el deure de fer arribar llibres accessibles de qualitat a tots els nens i nenes ens correspon a tots: a les editorials, als mestres, als pares...

Amb l'objectiu de crear un catàleg més inclusiu i accessible per tothom, hem llançat els primers tres títols de la col·lecció Lectura fàcil d'El Vaixell de Vapor:

Icona de la Sèrie Blanca (primers lectors) d'El Vaixell de Vapor

Primers lectors

La llista d'aniversari

Anna Manso | Il·lustracions: Gabriel Salvadó

Aquesta és la història d’una nena que l’endemà de Reis ja comença a fer la llista de coses que vol que li regalin per l’aniversari. I això que encara li falten uns quants mesos per fer els anys! Naturalment, les primeres coses que escriu a la llista són les que s’han descuidat de portar-li els Reis. Aquest any, però, el pare i la mare li han dit que a casa ja no hi cap res més i que ha de demanar regals que no s’hagin de guardar. Uf, quin tip de rumiar!

Coberta de "La llista d'anniversari" (Anna Manso) en l'edició Lectura fàcil

Icona de la Sèrie Blava (lectors a partir de 7 anys) d'El Vaixell de Vapor

Lectors a partir de 7 anys

Els somnis de l'Aurèlia

Eduard Márquez | Il·lustracions: Beatriz Castro

L'Aurèlia està preocupada perquè no somia mai. Cada dia veu com tots els seus companys escolten amb molta atenció els somnis que explica l'Ifigènia. Tipa d'aquesta situació, demana ajuda a la fada Clementina, i és llavors quan comença la seva aventura: haurà de rescatar a la fada d'un home molt malvat, s'haurà d'enfrontar als trolls i als grifs... Però no ho haurà de fer sola, un baldander, que és un ésser que es pot convertir en el que vulgui, l'ajudarà a resoldre la situació.

Coberta de "Els somnis de l'Aurèlia" (Eduard Márquez) en l'edició Lectura fàcil

Icona de la Sèrie Taronja (lectors a partir de 9 anys) d'El Vaixell de Vapor

Lectors a partir de 8 anys

El Club dels Estranys

Jordi Sierra i Fabra | Il·lustracions: Tomás Hijo

L'Hug ha de patir les burles dels abusananos de la classe, com en Vicenç, que el burxen a ell i a en Bernat, que és dislèxic. Per això decideix fundar un club, el Club dels Estranys. Altres nens i nenes que se senten discriminats també s'afegeixen al club, per ajudar-se entre ells i enfrontar-se als que els fan la vida impossible. En Vicenç se sent desplaçat i finalment demana perdó i també es fa membre del club. En realitat tots som estranys, perquè tots som diferents.

Coberta de "El Club dels Estranys" (Jordi Sierra i Fabra) en l'edició Lectura fàcil

PER QUÈ SÓN DIFERENTS ELS LLIBRES DE LECTURA FÀCIL?

Facilitar l'accés a les històries que hi ha als llibres requereix tenir en compte una sèrie de normes molt concretes relacionades amb la longitud de les frases, la selecció de vocabulari, la disposició del text i les il·lustracions, etc.

Així, els nens i nenes amb necessitats específiques o dificultats amb l'idioma poden llegir a l'aula els mateixos llibres que els seus companys.

Els llibres de la col·lecció Lectura fàcil d'El Vaixell de Vapor tenen:

Mostra llibre edició tradicional (esquerra) i edició adaptada (dreta).

Un format més gran i manejable

Mostra llibre on es veu lectura tradicional (esquerra) i lectura adaptada (dreta)

Cos de lletra i interlineat més grans. Marges més amplis.

Mostra llibre on es veu lectura tradicional (esquerra) i lectura adaptada (dreta)

Tipografia més clara i fàcil de llegir

Mostra llibre adaptat amb presentació dels personatges

Presentació inicial dels personatges.

Mostra llibre edició tradicional (esquerra) i edició adaptada (dreta).

Una adaptació del text per evitar ambigüitats: sense llenguatge figurat ni estructures complexes.

Mostra llibre edició tradicional (esquerra) i edició adaptada (dreta).

Diàlegs en format de teatre, separats de la narració. 

Mostra llibre on es veu lectura tradicional (esquerra) i lectura adaptada (dreta)

Il·lustracions més accessibles: concretes, amb colors sòlids i un major contrast figura-fons.

 

Portada Els somnis de l'Aurèlia amb Garantia Europea

Segell de garantia europea

A més, els nostres llibres han passat per un procés de validació amb nens amb diferents dificultats (dislèxia, Asperger, TDAH, síndrome de Down, dificultats lectores, problemes d'aprenentatge o cognitius, estrangers que estan aprenent català...) amb l'objectiu d'assegurar-nos de la qualitat i eficàcia de l'adaptació.

L'enriquiment d'una lectura comunitària, la que es realitza a les aules, no pot deixar fora a ningú. Aquest valor de la lectura en grup va més enllà de comprendre una història, la lectura en comú és compartir amb el company del costat com m'afecta la trama, amb quin dels protagonistes m'identifico més, com ha canviat la meva vida després de llegir aquest llibre...

Per això és tan urgent la publicació d'aquests tipus de llibres de Lectura fàcil, perquè permeten que tots els alumnes comparteixin les històries, emocions i vivències viscudes dins i fora de l'aula.

RECURSOS

A continuació us oferim els primers capítols de cada títol en les seves versions tradicionals i de Lectura fàcil. Així podreu apreciar millor quines diferències hi ha. A més a més, us podeu baixar activitats de cada lectura per fer amb els alumnes a classe.

La llista d'aniversari

Edició Lectura fàcil:

Edició tradicional:

Els somnis de l'Aurèlia

Edició Lectura fàcil:

Edició tradicional: 

El Club dels Estranys

Edició Lectura fàcil:

Edició tradicional:

Top