'Influencers' educatius, claus per transformar-nos en adults inspiracionals

Com pots contribuir a canviar el món? Ser un 'influencer' educatiu és establir les bases per al canvi i ser una referència inspiracional

Influencers Educatius

Si hi ha una cosa en què tots estem d'acord és que l'educació és la base imprescindible per a qualsevol canvi. Això posiciona els educadors com una peça clau del trencaclosques.

Qui no reconeix, en algun dels seus professors, un autèntic influencer que el va motivar, va promoure el seu pensament crític i en va saber veure les virtuts? Sense cap mena de dubte, sense aquests grans referents i mentors avui molts no seríem qui som: mestres, professors, investigadors i divulgadors apassionats per l'educació i creients fidels que el canvi és possible.

Com a impulsors del canvi hem d'adaptar la nostra manera d'ensenyar i de comunicar-nos en el context en què vivim, i integrar mitjans i metodologies que incloguin elements que ja formen part de la vida diària dels nostres alumnes, sense deixar-los de banda.

De follower a influencer

Aconseguir ser un influencer educatiu és, sovint, estar disposat a trencar el motlle, però també aprendre a comunicar-ho i transmetre-ho tant dins com fora de les aules. Dia a dia treballem per construir una escola diferent en què els alumnes siguin el centre del seu aprenentatge, i, tanmateix, ens manca un altaveu per explicar-ho. On són aquests influenciadors educatius que donen visibilitat al talent i la creativitat que ara com ara estan tan presents a les escoles?

Tota la comunitat educativa necessita, ara més que mai, persones i institucions que siguin una referència inspiracional. Referents heterogenis, KOL (o líders d'opinió) atraients i interessants que deixin un llegat valuós i que estiguin presents als mitjans, les xarxes i els escenaris en què es parla de futur i en què, de moment, continuen sent anònims.

No és el moment de ser un simple espectador del canvi, és el moment de formar part del moviment, ser-ne una pedra angular, líder i altaveu, singularitzant i aportant valor amb la nostra influència.

Comença una dècada en què el canvi exponencial insta a fomentar un pensament diferent i el valor dels projectes es basa en la seva capacitat d'estimular la curiositat i enfocar el compromís a preguntes fonamentals i no a respostes concretes. En un món canviant, quin valor té una veritat absoluta quan no deixen d'aparèixer preguntes noves? L'adaptabilitat, la capacitat de desaprendre i la curiositat s'imposen com a característiques imprescindibles per a la vida. L'escola ja no és una etapa concreta de la vida; hem d'ensenyar que aprendre és una constant vital per al nou món.

Revisem la història, revisitem els grans líders del canvi, autèntics influencers del seu temps. Què haurien fet, ells, si haguessin tingut Instagram? A qui seguirien i quins seguidors tindrien? Del que estem segurs és que encaixarien a la perfecció amb les claus necessàries per ser un influenciador:

  • Sentit crític i sinceritat
  • Creadors de contingut incansables i curiosos
  • Guies i creadors d'impacte

I tu? Estàs preparat per ser un influencer educatiu i líder del canvi?

Com podem ser adults inspiracionals?

Coberta d'Influencers educativos, un llibre de Lourdes Bazarra i Olga CasanovaInfluencers educativos, de Lourdes Bazarra i Olga Casanova, és un llibre publicat el 2019 per SM dins la col·lecció Biblioteca de Innovación Educativa. Aquesta obra promou una reflexió sobre la influència aplicada a l'entorn de l'educació i analitza casos en què aquesta influència s'ha convertit en un element positiu. A més a més, té com a objectiu respondre de manera didàctica aquesta gran pregunta que tots ens fem: com podem ser adults inspiracionals?

Com és que quan parlem d'influenciadors, persones que mobilitzen i inspiren, gairebé ningú no es refereix als influencers educatius? Tota la comunitat educativa (pares, alumnat, professorat, directius...) necessita més que mai persones i institucions que siguin una referència inspiracional, tant per a nosaltres com per a l'exterior. Ara bé, no és temps d'espectadors o que tots els que estem en l'educació ens situem només com a seguidors. També cal singularitzar i aportar valor amb la nostra influència. Hem de fer alguna cosa per resultar interessants en tots els mitjans, xarxes i escenaris en què s'està parlant de futur.

Aquest llibre ensenya el camí per actuar en aquest sentit i dona a conèixer la tasca de 50 persones i institucions que ja han triat no ser espectadors, sinó fer de la seva vida un llegat humil però multiplicador des de la perspectiva de l'educació.

Fitxa del llibre

Una col·lecció que innova en educació

Biblioteca de Innovación Educativa

La col·lecció Biblioteca de Innovación Educativa recull les aportacions més significatives del món educatiu amb l'objectiu d'ajudar a construir i inspirar l'escola del futur. 

Altres títols que et poden interessar:

Coberta del llibre Activos de Aprendizaje

Coberta del llibre Coaching Educativo

Coberta del llibre Cooperar para Aprender

Coberta del llibre Crear la escuela del mañana

Més informació Més informació Més informació Més informació

Afegeix un nou comentari

Related Posts

El retorn de la Laura Gallego!

El retorn de la Laura Gallego!
Llegeix més

La nova aventura de les Ninges!

La nova aventura de les Ninges!
Llegeix més

Joves, aquestes històries son per vosaltres!

Ei, nois i noies! A Cruïlla també hi ha llibres per a vosaltres!
Llegeix més

El Koki, el teu nou amic de Cruïlla

El Koki, el teu nou amic de Cruïlla
Llegeix més

See all Posts

Top