Com podem organitzar una biblioteca infantil

Una biblioteca organitzada farà que apreciïn més els llibres i estimularà positivament el seu hàbit de lectura

biblioteca

Com guardeu els llibres dels més petits? En un calaix? En un prestatge? De costat? O amb les portades a la vista? A l’alçada dels infants o fora del seu abast? Organitzar una biblioteca infantil per als més petits farà que apreciïn més els llibres i estimularà positivament el seu hàbit de lectura. Llegir un llibre serà més desitjable si tenen un lloc especial per a la lectura.

On s’ha de situar la biblioteca?

És recomanable situar la biblioteca en un lloc que el nen o la nena senti com a propi, i aquest lloc sol ser el seu dormitori. En un ambient acollidor i estimulant, la biblioteca ha de ser fàcilment accessible i amb els llibres a la vista perquè sigui senzill localitzar el que busca.

Encara que sigui temptador col·locar els llibres en prestatges sobre el llit o en taules altes, hem d’evitar-ho. L’infant utilitzarà el llit i el que estigui al seu abast per arribar més amunt i agafar llibre. Si posem els llibres a la seva altura, minimitzarem el risc d’accidents.

A l’hora de seleccionar els llibres, podem consultar l’àmplia oferta editorial a través dels webs i catàlegs, o bé a la nostra llibreria habitual. A més de llibres, aquest espai pot comptar amb un equip d’àudio per escoltar cançons o contes, quaderns per dibuixar o retallar, còmics, material d’escriptura i pintura, un teatre de titelles, una pissarra.

Com hem d’organitzar la biblioteca?

Amb el pas del temps, la col·lecció de llibres del nostre fill o filla anirà creixent, de la mateixa manera que els seus gustos aniran canviant. Per tal que trobi fàcilment el llibre que busca, podem organitzar una biblioteca infantil per formats, temes (contes, endevinalles, aventures, misteri, etc.), gèneres (contes, endevinalles, novel·les, etc.), autors, editorials, ordre alfabètic, personatges.

Aquesta organització ha de ser consensuada amb el lector, i hem d’implicar-lo en la distribució de la seva biblioteca tenint en compte els seus gustos i anar amb ell a la llibreria per escollir junts les seves lectures. També podem decorar les prestatgeries on hi ha els llibres, confeccionar separadors o targetes d’identificació per agrupar-los. En el mateix espai, també podem exhibir els seus dibuixos o escrits com un altre element decoratiu més.

«Bonus track»

Si hi ha una biblioteca pública a prop de casa o a l’escola, és una bona idea acompanyar-lo per escollir les lectures i iniciar-lo en el tràmit del préstec de llibres. Els llibres de préstec han de tenir un apartat propi a la seva biblioteca personal.

No cal esperar fins a una data assenyalada per regalar un llibre, qualsevol dia és bo per comprar un llibre. També podem demanar a la llibreria que ens els emboliquin per crear expectació i donar-l’hi com un regal especial. No podem oblidar que la imposició no serveix de res a l’hora de fomentar l’hàbit de la lectura, sinó tot al contrari, aquests petits detalls faran que l’infant relacioni els llibres amb experiències positives i l’animaran a seguir llegint en el futur.

Llibres que no poden faltar a la teva biblioteca infantil
 

Llibres per a lectors
de 0-2 anys
          Llibres per a lectors
de 3-5 anys
          Llibres per a lectores
de + 6 anys

Afegeix un nou comentari

Related Posts

Els llibres de Hervé Tulle

Els llibres de Hervé Tulle
Llegeix més

Ja coneixeu a la Tina i en Pop?

Ja coneixeu a la Tina i en Pop?
Llegeix més

Descobreix la lectoescriptura!

Descobreix la lectoescriptura!
Llegeix més

Les noves aventures de la Tina i en Pop

Les noves aventures de la Tina i en Pop
Llegeix més

See all Posts

Top