Com pots fer un bon podcast

Has pensat mai a fer servir un podcast per transmetre continguts? Et donem les claus perquè sigui tot un èxit

Com pots fer un bon podcast

Els podcast són tendència, sens dubte. Han obert la porta a una nova forma de contingut, que permet molta profunditat i una infinitat de temes. Bellesa, cuina, salut, esport... i, per què no? Educació.

Fer un podcast és senzill; ara bé, si volem que sigui un bon podcast cal reflexió i temps. Perquè no es tracta de parlar davant un micro ni de convertir un vídeo a àudio, sinó de molt més.

A continuació et donem unes quantes claus per aconseguir un podcast excel·lent!

Decideix-ne el tema

El podcast pot ser una eina fantàstica perquè expliquis al món les teves idees, el teu dia a dia, les teves inquietuds... I és que aquesta és una de les claus d’un bon podcast: la història que vols compartir. Sense cap mena de dubte, el que expliques és essencial, tant per a tu com per a qui t’escoltarà.

Aquí és on rau l’equilibri: és important que creguis que allò que comparteixes serà rellevant i interessant per a l’audiència, però alhora és imprescindible que t’apassioni a fi de poder emocionar i connectar

Connecta amb l'audiència

Potser et pot ajudar pensar en quin objectiu vols aconseguir. No és el mateix entrevistar altres professors perquè, per exemple, comparteixin les seves propostes d’innovació a l’aula, que plantejar-se el podcast com una eina pedagògica per als teus alumnes.

Si optes per aquesta segona opció és essencial que busquis la manera de connectar amb ells: parlar el seu mateix llenguatge, proposar temes que els interessin, salpebrar els continguts amb música, no fer podcasts massa llargs ni densos... En realitat, es tracta de connectar fent servir l’empatia, sigui quina sigui la teva audiència.

Tria un format

Un cop decideixis què vols explicar, t’has de plantejar la manera de fer-ho. Pots optar per un format d’entrevistes, de debat, de narrativa de no-ficció o, potser, inclinar-te per la ficció i relatar les teves experiències a l’aula, o bé fer una classe magistral d’Història d’una manera molt més creativa. Els límits els poses tu.

Guionitza i crea una estructura

Ara bé, sigui quin sigui el format que triïs, no has de deixar res a la improvisació. Guionitzar i establir unes pautes per al teu podcast t’ajudarà molt perquè el contingut quedi ben estructurat. Aquesta estructura del teu programa s’ha de repetir sempre perquè vagis creant un estil propi que et defineixi i et diferenciï.

També n’has de delimitar la durada; entre 30 i 40 minuts acostuma a ser el més habitual, sobretot quan són temes d’una certa profunditat, a fi que no resulti massa feixuc. És el període de temps ideal per escoltar el podcast tot fent un passeig, de camí cap a casa des de l’institut o bé preparant el dinar.

Busca inspiració

Una bona idea seria tornar a ser alumne i escoltar els podcasts que tenen més èxit. Hi trobaràs moltes claus que t’ajudaran. Al canal de Spotify de SM hi ha una selecció de podcasts magnífics amb xerrades TED, programes de ràdio i listenings per nivells idonis si et planteges elaborar continguts per als teus alumnes. Amb tot, no et centris només en els d’educació; obre la ment i busseja entre tota mena de temes i formats a la recerca d’inspiració.

Consulta la infografia Com pots fer un bon podcast on trobaràs la sintesi de tots aquests consells a continuació:

Infografia sobre com fer un bon podcast

[Descarrega la infografia Com pots fer un bon podcast]

Afegeix un nou comentari

Related Posts

Guia per ajudar els professors a abordar la mort amb els alumnes

Guia per ajudar els professors a abordar la mort amb els alumnes
Llegeix més

See all Posts

Top