Com aplicar el Visual Thinking a l’aula

Què és el Visual Thinking? Quins beneficis ens pot aportar? O com podem aplicar-ho a l’aula?

El Visual Thinking consisteix a relacionar idees o pensaments amb imatges. Això no és cap novetat, però cal destacar que últimament està adquirint molta importància en l’àmbit educatiu. En què consisteix exactament el Visual Thinking i com ho pots aplicar a l’aula?

El concepte de Visual Thinking es refereix a l’expressió d’idees mitjançant dibuixos, sense utilitzar cap paraula. El seu objectiu és fer més comprensible allò que volem expressar.

El cervell humà està preparat per assimilar amb més facilitat les imatges que els textos. Per aquest motiu el Visual Thinking és un recurs molt utilitzat a Educació Infantil, ja que abans de començar a escriure o llegir, els infants ja saben relacionar un dibuix amb un concepte real. És per això que un nen o nena comença a aprendre amb imatges.

Els alumnes més grans, encara que no tinguin problemes per expressar-se de forma textual, també poden beneficiar-se del Visual Thinking. Desenvolupant els seus propis dibuixos mentals o mapes conceptuals, els serà més fàcil plantejar les seves idees, agafar apunts, resoldre problemes, planificar activitats, etc.

Com a professor pots utilitzar el Visual Thinking com un mètode visual per expressar i desenvolupar idees complexes. D’aquesta manera, podràs assegurar-te que desgranes el contingut de les teves classes i els teus alumnes podran pair les idees i memoritzar-les millor i més ràpidament. 

 

Com elaborar un Visual Mapping

Abans de començar et recomanem tenir a prop un paper, un llapis, una goma d’esborrar i uns 6 colors diferents.

Esquema sobre com fer un mapa visual

Si vols aplicar-ho de forma digital, et recomanem algunes eines que et poden servir d’ajuda per fer un mapa visual:

  • Prezzi: Aquesta eina es centra en les presentacions tradicionals, però el seu mètode es basa en la relació de conceptes, jerarquies, moviment i colors, per tant, ens pot ser de molta utilitat per a realitzar mapes visuals.

  • Canva: És una eina de disseny molt fàcil d’utilitzar que ens ofereix infinitat d’opcions per crear mapes visuals d’allò més originals.

  • Power Point: Les opcions que t'ofereix SmartArt dins del paquet de Microsoft poden ser-te d’allò més útils per iniciar-te en el Visual Mapping, però pot resultar una mica bàsic si el que busques és sorprendre els teus alumnes.

TEDx: Les cartes dibuixades, per Fernando de Pablo

Fernando de Pablo (@dibujario a Twitter) es dedica al Visual Thinking de forma professional. Ajuda a les empreses i als seus equips a treballar d’una forma creativa i eficaç, facilitant la definició de productes i serveis d’un mode visual.

Et deixem el vídeo d’una de les seves ponències on parla de com comprenem i assimilem de millor forma la informació quan aquesta es presenta de forma visual.

 

Afegeix un nou comentari

Top