Beneficis dels llibres sensorials per bebès: la psicomotricitat fina i altres avantatges

La psicomotricitat fina

Apropar els llibres als més petits i fomentar la lectura, fins i tot abans d'aprendre a llegir, és molt fàcil gràcies al fascinant món dels llibres sensorials.

Aquest tipus de llibres també s’anomenen «quiet books» en angles o llibres tranquils i comprèn els llibres de roba, de tacte, de sons i els llibres interactius, que promouen el joc amb manipulació i l'estimulació sensorial del nen des dels 6 mesos en endavant.

Els llibres sensorials per a nens estan fets de feltre o de roba, d'escuma Eva o de cartó, entre altres materials i, generalment són de mides reduïdes perquè les manetes dels bebès puguin manipular-los i experimentar-hi sense dificultat i de forma segura.

Més enllà que els nens associïn la idea del llibre com una joguina, és a dir, com una cosa divertida, l'ús dels llibres sensorials els beneficia en molts altres aspectes de l'aprenentatge. Descobreix de quina manera ho fan!

En aquest article parlarem sobre...

1. Els avantatges dels llibres sensorials

2. La importància de desenvolupar la psicomotricitat fin

2.1. Els beneficis cognitius d'una bona psicomotricitat fina

3. Els llibres sensorials que potencien la psicomotricitat fina

3.1 El llibres de bany

3.2 El llibres de roba

3.3 Els llibres amb solapes i llengüetes

3.4 Altres llibres interactius per als sentits

1. Avantatges dels llibres sensorials

Els llibres sensorials per a bebès, a més d'entretenir-los, són una eina pedagògica de gran valor. Aquí teniu sis beneficis d’ús en etapes primerenques:

  • Ajuden a desplegar capacitats cognitives com la percepció, la memòria, l'atenció o la resolució de problemes, quan juguen i es diverteixen. A més, els colors vius, les formes i textures i les altres sorpreses de l’interior desperten la curiositat i el sentit de la vista, del tacte o de l'oïda.
  • L'acte d'obrir, tocar, treure, posar o arrugar els elements del llibre, afavoreix el desenvolupament de la psicomotricitat fina; això vol dir que el cervell aprèn a coordinar la vista amb els moviments musculars i esquelètics de mans i peus. Una habilitat imprescindible en el creixement, que intervé més tard a l'hora d'aprendre, per exemple, a llegir i a escriure.
  • També estimulen la imaginació i la creativitat del nen, gràcies a les escenes, als personatges i al joc de manipulació dels elements del llibre.
  • Contribueixen a l'adquisició de llenguatge parlat i escrit.
  • Faciliten la comprensió de conceptes lògico-matemàtics.
  • Mostren situacions de la vida quotidiana i elements del món que els envolta, com colors, objectes, quantitats, animals, vehicles, natura, etc.

Com veus, quan regales un llibre sensorial a un nen li estàs oferint un munt de recursos. Deixa que hi experimentin i els ajudaràs a promoure el seu desenvolupament intel·lectual i emocional, així com l’amor pels llibres.

2. La importància de desenvolupar la psicomotricitat fina

La psicomotricitat fina és l'habilitat motora i cognitiva que ens permet coordinar els moviments dels ulls i les mans. Per exemple, agafar un objecte fent servir el polze, agafar i deixar anar, manipular o desmuntar una joguina, passar la pàgina d'un llibre, cordar-se les sabates, fer servir els coberts per menjar, dibuixar, aprendre a llegir i a escriure, ballar o practicar un esport.

Es tracta d'una capacitat imprescindible per a la vida en la qual hi intervenen processos neurològics, musculars i esquelètics. Els bebès de pocs mesos ja la posen en practica quan intenten agafar alguna cosa i, en cada etapa de creixement, la van perfeccionant amb moviments cada cop més complexos.

Així mateix, la psicomotricitat fina intervé en l'acte de llegir a l'hora de... 

  • Diferenciar lletres, números o signes de puntuació, així com les lletres de les paraules. - Seguir la direccionalitat de les frases (d'esquerra a dreta en llengües occidentals i al revés en algunes llengües orientals).
  • Distingir entre un text en prosa i un altre en vers.
  • Reconèixer el principi i el final d'una pàgina o d'un conte.

Tot això, a més de millorar la comprensió lectora, també influirà en la seva escriptura.

2.1. Beneficis cognitius d'una bona psicomotricitat fina

La psicomotricitat fina és una habilitat que va de menys a més, per aquest motiu és necessari estimular-la des de ben petits. Gràcies a això, el nen potenciarà diferents trets de la seva personalitat, com els següents:

  • Desenvolupament psicofísic, per exemple, pel que fa a la coordinació de moviments i a l’adquisició d’un bon equilibri en començar a caminar.
  • Autonomia personal en tenir consciència del propi cos i de l’entorn.
  • Desenvolupament de l'atenció i la memòria.
  • Alleujament de l'estrès i altres emocions negatives pel fet de donar l’opció del joc.
  • Millora l'autoestima i potencia les relacions socials amb altres nens.
  • Estimula la creativitat i la identitat personal gràcies a l'expressió plàstica, mitjançant el dibuix, i escrita.

3. Llibres sensorials que potencien la psicomotricitat fina

Descobreix els nostres llibres sensorials per a prelectors per jugar i estimular la psicomotricitat fina:

3.1. Llibres de bany

Vols afegir un incentiu per transformar l'hora del bany en una estona de joc i rialles? Juga amb llibres de bany i bombolles de sabó! Recomanats des dels 6 mesos fins als dos anys, són petits llibres impermeables, elaborats sense tintes ni materials tòxics per als bebès. Resistents i divertits, alguns fins i tot canvien de color en contacte amb l'aigua.

Els llibres de bany tenen colors vius i cridaners i hi ha il·lustracions d'animals, fruites, lletres, nombres...; són suaus al tacte i poden manipular-los a l'aigua mentre aprenen conceptes nous.

El llibre màgic de pep i mila A la banyera  

Pack a la banyera!

Veure llibre   Veure llibre   Veure llibre

 

3.2. Llibres de roba

No hi ha res com aquest tipus de llibres infantils per desenvolupar el sentit del tacte i la psicomotricitat fina. Estan confeccionats amb materials diversos (roba, feltre, escuma Eva, llana...) perquè els més petits notin diferents textures a les mans quan hi juguin.

N’hi ha amb penjadors per al cotxet, amb elements sonors a l’interior, amb puzles, titelles, etc. La majoria es poden rentar, són petits i mostren personatges, animals i objectes de colors brillants.

Són ideals per conèixer animals, aliments, vehicles, estacions... Mira, Mira!

A riure, petitons!

 

Bona nit, Lluna!

 

El bosc

 

El marc

 

Veure llibre Veure llibre Veure llibre Veure llibre

3.3. Llibres amb solapes i llengüetes

Tot i que també podríem considerar-los llibres de roba, aquesta classe de llibres per a nens són una miqueta més complexes, perquè ja presenten elements mòbils en passar les pàgines: solapes, llengüetes, rodes, desplegables... Moltes sorpreses per interactuar-hi, per continuar la història o descobrir-hi solucions, fet que desperta la curiositat i manté l'atenció dels nens durant l’aprenentatge.

Deixa que es diverteixin amb aquestes recomanacions!

Fa una casa

A la granja

Tothom a dormir

Vol ser bomber

Veure llibre Veure llibre Veure llibre Veure llibre

Fa servir l'orinal

Juga al jardí

Comença l'escola

No para quiet

Veure llibre Veure llibre Veure llibre Veure llibre

3.4. Altres llibres interactius per als sentits

Hi ha altres llibres infantils interactius en els quals, a banda de la vista i el tacte, hi intervenen altres sentits com l'oïda i fins i tot l'olfacte. Són llibres que apropen els primers aprenentatges i primers hàbits a nens que encara no saben llegir o que tot just comencen, amb informació senzilla i elements de joc per manipular, i il·lustracions boniques, fàcils d'entendre.

Un llibre La dansa de les mans Colors Un joc Oh! Un llibre que parla
Veure llibre Veure llibre Veure llibre Veure llibre Veure llibre

 

Afegeix un nou comentari

Related Posts

10 claus per fomentar la lectura a casa

10 Claus per fomentar la lectura a casa
Llegeix més

Com explicar un conte als nostres fills

Com explicar un conte als nostres fills
Llegeix més

Coneixes els tresors dels pirates?

Coneixes els tresors dels pirates?
Llegeix més

Novetats de Cruïlla pel mes de juliol 2022

Ja han arribat les novetats d’aquest mes!
Llegeix més

See all Posts

Top