10 claus per fomentar la lectura a casa

La lectura ajudarà als nostres fills a ser lectors autònoms i crítics

Fomento a la lectura

La lectura durant la infància és una activitat que pot enfocar-se de diverses maneres. És important fomentar les trobades positives amb la lectura; així, l’interès per aquesta pràctica s’anirà consolidant per desenvolupar un itinerari lector que, ben plantejat, ajudarà als nostres fills a ser lectors autònoms i crítics. Un aspecte fonamental en el seu desenvolupament com a persones.

A l’hora de fomentar la lectura entre els nens i joves no existeixen fórmules infal·libles. Cada lector és un món. És important endinsar-se en ell per trobar les claus que ens ajudin a desenvolupar el seu interès i el seu gust per la lectura. No obstant, hi ha algunes propostes que ens poden ajudar:

Abans de res, necessitem…

  • Una lectura. És obvi, no? El matís és que no tot s’hi val. Necessitem propostes adequades als nostres nens: als seus gustos i interessos, a les seves capacitats com a lectors. També és recomanable que hi hagi varietat d’obres: de tipologies de materials, de gèneres, sobre diferents temes, en diferents suports…
  • Un espai per llegir. Podem llegir al llit, al sofà, al transport públic; tombats, asseguts, dempeus…; en complet silenci o amb música. Però és recomanable identificar els nostres espais prefeits per a la lectura i fins i tot decorar-los de forma especial.
  • Moltes ganes de llegir. Com més n’hi hagi, millor. I aquesta recomanació és bàsica i irrenunciable. Podem tenir més o menys llibres, un lloc més o menys adequat, però si estem motivats, tot anirà bé. A més, pares i mares tenim un as a la màniga que altres mediadors no sempre tenen: l ’afecte, que farà que, amb una bona dosi de motivació l’experiència resulti quasi màgica.

Quan ja tenim aplanat el terreny per a la lectura és recomanable…

Buscar temps per a la lectura. La lectura amb nens es pot practicar en qualsevol moment i lloc. Amb cançons, audiollibres i poesies al cotxe; llegint una recepta de cuina junts. Però el ritme del dia a dia pot dificultar que la lectura es converteixi en un hàbit. Per què no establir una rutina? Amb deu minuts n’hi ha prou suficient per començar.

Convertir l’acte de llegir en un esdeveniment especial. Hàbit i rutina han d’equilibrar-se amb allò que fa de la pràctica de la lectura sigui sorprenent. Si no es pot fer diàriament, que sigui de tant en tant: disfressar-nos, convidar algun amic, etc.

Implicar els nens amb la proposta lectora. Per regla general, és l’adult l’encarregat de tot, sobretot a les primeres edats. Però és convenient que vagi cedint terreny al nen i que li deixi triar alguna lectura, interactuar durant la narració, inventar junts una història o decidir el pròxim pla de lectura familiar.

Proporcionar a la lectura un paper important a la vida familiar i…

  • Tenir cura, entre tots, dels materials de lectura disponibles a la nostra biblioteca familiar i proposar noves incorporacions.
  • Compartir lectures i visitar amb certa regularitat espais vinculats a la lectura: biblioteques, llibreries… Allà hi trobarem lectures i propostes d’activitats que ens ajudaran a enriquir les nostres pràctiques de lectura familiar.
  • Celebrar alguna de les commemoracions o activitats que s’organitzen al voltant de la lectura: dies i fires del llibre, etc. Els adults som un model de lectura per als nens i joves. És contagiós mostrar estima i entusiasme per tot allò relacionat amb el món de la lectura, igual que ho és llegir davant d’ells.

«Bonus track»

  • Recompensar els èxits lectors de la família. Existeixen mil maneres de fer-ho: anar al cinema a veure una pel·lícula basada en el llibre que hem llegit, redecorar l’espai de lectura familiar segons els nostres gustos o lectures, fer un viatge en família a l’escenari d’una de les nostres històries preferides…

Esperem que aquestes recomanacions d’avui, que són per sempre, us resultin interessants. La lectura és una pràctica que podem tenir molt present en el nostre dia a dia. Els seus beneficis no només seran evidents en els primers anys d’escola sinó al llarg de tot l’aprenentatge vital dels nens, i en tot el seu futur. Esperem que gaudiu molt de les nostres lectures!

Llibres que fan lectors
 

Llibres per a lectors
de 0-2 anys
          Llibres per a lectors
de 3-5 anys
          Llibres per a lectores
de + 6 anys

Afegeix un nou comentari

Related Posts

Descobreix les novetats d’aquest mes de setembre!

Descobreix les novetats d’aquest mes de setembre!
Llegeix més

Novetats de Cruïlla pel mes de juliol 2022

Ja han arribat les novetats d’aquest mes!
Llegeix més

Coneixes els tresors dels pirates?

Coneixes els tresors dels pirates?
Llegeix més

Gaudeix d’un Nadal ple de llibres i il·lusió!

Aquest Nadal regala llibres i il·lusió!
Llegeix més

See all Posts

Top