Un homentage a la lectura i a la creació literària en catalàEditorial Cruïlla i la Fundació Santa Maria van impulsar la creació dels Premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular fa més de 30 anys amb el mateix objectiu que s’han seguit convocant de manera ininterrompuda fins avui: la voluntat de promoure la creació d’una literatura per a infants i joves en català, que els fomenti, amb autèntica qualitat literària, el gust per la lectura i els transmeti valors socials i humans.

Els premis figuren entre els guardons literaris més veterans i prestigiosos en el món de la literatura infantil i juvenil en català.

El primer premi El Vaixell de Vapor es va convocar i lliurar el 1984, el mateix any en què es va crear Editorial Cruïlla. L’obra guanyadora, Tanit de Núria Albó, s’ha continuat reeditant fins avui. Sis anys més tard es va dotar i convocar la primera edició del premi Gran Angular de literatura juvenil.

El jurat dels premis, que canvia cada any, està format per escriptors, llibreters, bibliotecaris o experts en literatura, així com mestres i professors o especialistes en pedagogia i educació.

La convocatòria dels premis s’adreça a qualsevol escriptor amb el requisit que l’obra presentada sigui un original inèdit i estigui escrita en llengua catalana.

Al llarg dels anys, una quarantena d’autors han aconseguit aquests premis amb obres que han esdevingut un èxit de llarga durada i dels quals se n’han fet múltiples edicions com Hola, Pep! Un haikú per a l’Alícia o Què farem, què direm, entre d’altres.

Tot i que el nombre d'obres que opten als premis varia en cada convocatòria s’ha incrementat fins a situar-se en una mitjana d’uns 30 originals cada any.