• CONEIX-NOS
  • /
  • Premis Vaixell de Vapor i Gran Angular

Llibres

UN HOMENATGE A LA CREACIÓ LITERÀRIA EN CATALÀ

L'Editorial Cruïlla i la Fundación SM van impulsar la creació del Premi El Vaixell de Vapor fa 35 anys i la del Premi Gran Angular fa 29 anys.

L'objectiu pel qual s’han seguit convocant de manera ininterrompuda ha estat sempre el mateix: la voluntat de promoure la creació d’una literatura per a infants i joves en català, que els fomenti, amb autèntica qualitat literària, el gust per la lectura i els transmeti valors socials i humans.

Des d'aleshores, cada any, un jurat selecte format per especialistes en literatura, pedagogia, educació i una representació de l'entitat organitzadora, selecciona les obres guanyadores que s'incorporen a les col·leccions més emblemàtiques de l'editorial.

BASES PREMIS 2020

Coberta de les bases dels premis Vaixell de Vapor i Gran Angular 2020

Descarrega les bases

GUANYADORS PREMIS 2019
XXXV Premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil
L'extraordinari cas dels objectes apareguts, Teresa Guiluz

El jurat del premi ha declarat: "És un llibre intel·ligent i divertit, amb una història que atraparà el lector i el farà somriure, a més de plantejar-li tot de preguntes sobre l'univers i les fronteres del nostre món."

Coberta del llibre "L'extraordinari cas del objectes apareguts" de l'autora Teresa Guiluz (Editorial Cruïlla)

Sinopsi

El pare de l’Eugeni és un maniàtic de l’ordre. Per això, quan troba al calaix uns mitjons que no són seus, s’indigna i diu als altres que són uns desendreçats. Però resulta que els mitjons no és que no siguin seus, sinó que no són de cap altre component de la família. Han aparegut al calaix del pare com per art de màgia.

Aleshores pensen que potser són del veí, el senyor Ripoll. Potser els devia tenir estesos, el vent els devia dur cap al jardí de casa de l’Eugeni i algú els devia posar al calaix del pare pensant-se que eren seus.

El senyor Ripoll és un home gran i amant de la ciència, que viu envoltat de llibres i ginys estranys. Quan sap que han aparegut uns mitjons, no només no ho troba fora de lloc, sinó que pregunta si han trobat més coses sense amo. I, a més, explica una teoria rocambolesca sobre forats negres i viatges en el temps.

A partir d’aquí comença la veritable aventura de l’Eugeni, Geni per als amics, i el senyor Ripoll. Gràcies a l’interferòmetre, un aparell inventat pel senyor Ripoll, ell mateix i el Geni viatgen en el temps i en l’espai per tornar cada objecte al seu amo.

 

Teresa Guiluz, l'autora de l'obra guanyadora del Premi Vaixell de Vapor

L'autora

Teresa Guiluz i Vidal (Vilanova i la Geltrú, 1966) és professora de llengua i literatura catalanes i autora de llibres de text per a l’educació secundària i per al batxillerat. El 2015 es va estrenar en el món de la literatura infantil amb el Premi Cavall Fort de contes i des d’aleshores col·labora esporàdicament tant amb Cavall Fort com amb El Tatano. També escriu narracions breus adreçades al públic adult per les quals ha rebut diversos premis, com el Terra de Fang de Deltebre i el Cinc Pins de Sant Pere de Ribes, tots dos el 2018, i el Ferran Canyameres de narracions curtes de Terrassa el 2019.

XXIX Premi Gran Angular de literatura juvenil
Prop de les bombes, Emili Bayo Juan

El jurat del premi ha declarat: "És una novel·la brillant, que t'atrapa des de les primeres pàgines. És especialment emocionant el final, per inesperat. El to, la manera com està escrita, els valors que traspua, la informació que s’hi dona, tot contribueix a una lectura llaminera i rodona".

Coberta del llibre "Prop de les bombes" de l'autor Emili Bayo (Editorial Cruïlla)

Sinopsi

Quatre nois i dues noies, els últims supervivents d’una colònia de refugiats als afores de Montblanc, viuran el dolor, la fam i la por dels últims dies de la Guerra Civil. Empaitats per l’avançament de l’exèrcit franquista i acompanyats per una cuidadora i el conductor d’un motocarro desmanegat, inicien una fugida impossible cap al nord. Senten el soroll de les bombes al darrere. Però encara és pitjor el que els espera al davant.

En aquesta fugida, els uns i els altres descobriran l'aspror de la guerra, la fam, el fred, les malalties, la por... però també l'amistat, l'esperança i l'amor. Amb el soroll de les bombes a tocar, el viatge serà perillós, esgotador i intens. I el jove Víctor es trobarà amb un dilema al qual no s’hauria d’enfrontar mai ningú: decidir sobre la vida o la mort d’un dels seus acompanyants.

 

Emili Bayo, l'autor de l'obra guanyadora del Premi Gran Angular

L'autor

Emili Bayo Juan va néixer a Lleida. Des de ben petit va demostrar una gran afició a la lectura i l’escriptura. Va estudiar Filologia al refundat Estudi General de Lleida, on va participar en la formació de grups literaris i la confecció de revistes. Després de viure un any a Barcelona redactant una tesi de llicenciatura i de començar a treballar en la docència en un centre concertat, va fruir d’una beca d’investigació en la Universitat de Lleida i es va doctorar l’any 1990 amb la tesi La poesía española en sus antologías (1939-1980).

Des de llavors ha treballat a l’ensenyament secundari. També va codirigir durant dos anys les pàgines d’informació literària del diari Segre i ha publicat una gran quantitat d’articles d’opinió, crítica literària i comentari esportiu en diaris i revistes. Des de 1997, ha conreat una llarga carrera com a escriptor de novel·les i contes.

Top