• Notícies

Thursday, 3 October, 2019 - 10:30

Teresa Guiluz i Emili Bayo, Premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular 2019

Emili Bayo i Teresa Guiluz acompanyats del director de Cruïlla, la directora de SM España, el president de SM, el conseller d'Educació i altres càrrecs

Teresa Guiluz, amb la novel·la L'extraordinari cas dels objectes apareguts i Emili Bayo amb Prop de les bombes són els guanyadors de l'edició d'aquest any dels premis de literatura infantil i juvenil El Vaixell de Vapor i Gran Angular.

El nom dels guanyadors s'ha fet públic avui, 3 d'octubre, en una roda de premsa, i els guardons es lliuraran aquest vespre en un acte oficial que tindrà lloc a L'Aquàrium de Barcelona. Els dos títols es podran trobar a les llibreries en una edició especial a partir de la setmana vinent.

Les obres premiades tenen en comú el fet que es desenvolupen en una època diferent de l’actual. En el cas del Gran Angular, la història se situa en temps de la Guerra civil, i en el cas del Vaixell de Vapor, els protagonistes fan viatges en el temps. Enguany, els dos autors publiquen per primera vegada a Cruïlla, fet que fa créixer la cartera d’autors de la casa.

El premi Vaixell de Vapor es convoca des de fa 35 anys i el premi Gran Angular des de fa 29 anys. Els dos premis tenen un gran prestigi en el camp de la literatura infantil i juvenil i tenen una dotació de 11.000 euros cadascun. La Fundación Santa Maria i Editorial Cruïlla en van impulsar la creació amb l'objectiu de donar prestigi i promoure l'escriptura d'obres infantils i juvenils en llengua catalana i així fomentar el gust dels més joves per la lectura i la literatura de qualitat.

 

XXXV Premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil

L'extraordinari cas dels objectes apareguts, Teresa Guiluz
Sinopsi
Portada del llibre l'Extraordinari cas dels objectes apareguts

El pare de l’Eugeni és un maniàtic de l’ordre. Per això, quan al seu calaix hi troba uns mitjons que no són d’ell, s’indigna i diu als altres que són uns desendreçats. Però resulta que els mitjons no són de ningú més de la família. Han aparegut al calaix del pare com per art de màgia.

Aleshores pensen que potser són del veí, el senyor Ripoll, que els devia tenir estesos i el vent els devia dur cap al jardí de casa l’Eugeni. Però l’endemà al matí torna a aparèixer una cosa que no és de ningú. I, de mica en mica, van veient altres objectes desconeguts.

A partir d’aquí comença la veritable aventura de l’Eugeni i el senyor Ripoll, que viatjaran en el temps i en l’espai per tornar cada objecte al seu amo.

L'autora

Teresa Guiluz amb el Premi Vaixell de Vapor 2019 a la màTeresa Guiluz (Vilanova i la Geltrú, 1966) és professora de llengua i literatura catalanes i autora de llibres de text per a l’educació secundària i per al batxillerat.

El 2015 es va estrenar en el món de la literatura infantil amb el Premi Cavall Fort de contes i des d’aleshores col·labora esporàdicament tant amb Cavall Fort com amb El Tatano. També escriu narracions breus adreçades al públic adult per les quals ha rebut diversos premis.

El jurat n'ha destacat:

"És un llibre intel·ligent i divertit, amb una història que atraparà el lector i el farà somriure, a més de plantejar-li tot de preguntes sobre l'univers i les fronteres del nostre món."

 

 

XXIX Premi Gran Angular de literatura juvenil

Prop de les bombes, Emili Bayo
Sinopsi

Portada del llibre Prop de les bombes

Quatre nois i dues noies, els últims supervivents d’una colònia de refugiats als afores de Montblanc, viuran el dolor, la fam i la por dels últims dies de la Guerra Civil.

Empaitats per l’avançament de l’exèrcit franquista i acompanyats per una cuidadora i el conductor d’un moto carro desmanegat, inicien una fugida impossible cap al Nord. Senten el soroll de les bombes darrere. Però encara és pitjor el que els espera davant.

Serà un viatge perillós, esgotador, intens... en el qual el jove Víctor s’haurà d’enfrontar a un dilema al qual mai ningú s’hauria d’enfrontar: decidir sobre la vida o la mort d’un dels seus acompanyants.

L'autor

Emili Bayo amb el Premi Gran Angular 2019 a la màEmili Bayo va néixer a Lleida. Des de molt petit va demostrar una gran afició a la lectura i l’escriptura. Va estudiar Filologia al refundat Estudi General de Lleida i es va doctorar l’any 1990 en la Universitat de Lleida amb una tesi sobre poesia.

Des de llavors ha treballat a l’ensenyament secundari. També va codirigir les pàgines d’informació literària del diari Segre i ha publicat una gran quantitat d’articles. Des de 1997 ha conreat una llarga carrera com a escriptor de novel·les i contes.

El jurat n'ha destacat:

"És una novel·la brillant, que et manté atrapada des de les primeres pàgines. És especialment emocionant el final, per inesperat. El to, la manera com està escrita, els valors que traspua, la informació que s’hi dóna, tot contribueix a una lectura llaminera i rodona"

 

 

Més informació

• Bases del premi El Vaixell de Vapor 2019

• Bases del premi Gran Angular 2019

Històric d'edicions anteriors dels Premis

• Fundación SM

Top