Nena ajustant les opcions d'una càmera

Des de Cruïlla us volem proposar una activitat lectora que va més enllà de les pàgines dels llibres; una activitat que us permetrà apropar la lectura als vostres alumnes d’una manera motivadora, enriquidora i participativa. Voleu fer un booktrailer amb Cruïlla? Doncs us convidem a participar en el nostre taller de booktrailers!

QUÈ ÉS UN BOOKTRAILER?

Es tracta d’una peça audiovisual, de caràcter generalment publicitari, que té com a objectiu promocionar o promoure la lectura d’un llibre. Un format semblant al que es fa servir en els tradicionals tràilers de les pel·lícules.

A continuació trobareu un exemple de booktrailer, del llibre Pulsacions, de Francesc Miralles i Javier Ruescas.

LA NOSTRA PROPOSTA

Volem convidar els vostres alumnes a participar en un taller de producció de booktrailers amb l’objectiu que adquireixin les nocions bàsiques i necessàries per a elaborar un discurs audiovisual enfocat a la promoció o presentació d’un llibre.

Abans de participar en l’activitat, els alumnes hauran llegit una de les cinc lectures que us proposem a continuació, sobre la qual es treballarà el booktrailer.

Coberta "La segona vida del Marc" (David Nel·lo)

La segona vida del Marc

Autor: David Nel·lo

ISBN:978-84-661-4547-3

Sinopsi: Quan l'Abel comença a fer de cangur del Marc no s'imagina que el que havia de ser una feineta per guanyar una mica de diners es convertirà en una història que no podrà oblidar mai de la vida. Qui és el Marc, en realitat?

Us el recomanem perquè: És una novel·la que parla de les relacions humanes i de la importància de sentir-se estimat. A més, també tracta temes com l'homosexualitat i les relacions paterno-filials. Obra guanyadora del Premi Gran Angular 2018.

Coberta "Frena, Càndida, Frena!" (Maite Carranza)

Frena, Càndida, frena!

Autor: Maite Carranza

ISBN: 978-84-661-4366-0

Sinopsi: La Càndida s'adona que ja té edat de menjar-se el món. S'enfila a la moto dels catorze anys i pel camí topa amb l'amor, s'entusiasma i s'estimba. Però la Càndida no té cap intenció de frenar.

Us el recomanem perquè: És una novel·la fresca i divertida sobre l'optimisme i l'entusiasme de tots aquells que tenen pressa per menjar-se el món.

Coberta "La ciutat secreta del Toubkal" (Francesc Puigpelat)

La ciutat secreta del Toubkal

Autor: Francesc Puigpelat

ISBN: 978-84-661-4352-3

Sinopsi: Uns quants anys després de la misteriosa mort del seu germà, la Julie torna al Marroc per mirar de descobrir què va passar. Allà coneix la Fàtima, una jove òrfena amb un passat fosc. Totes dues juntes faran uns descobriments increïbles que posaran en perill la seva vida.

Us el recomanem perquè: Explica una història d'aventures a l'estil clàssic, inspirada en referents com Indiana Jones o Tintín. A més, l'argument transcorre en un context geogràfic i històric molt interessant per explorar a l'aula. Obra guanyadora del Premi Gran Angular 2017.

Coberta de "'L'aventura de Saïd" (Josep Lorman)

L'aventura de Saïd

Autor: Josep Lorman

ISBN: 978-84-661-4112-3

Sinopsi: En Saïd, un jove marroquí, deixa el seu poble, la seva família, els seus amics i la Jamila, la noia que estima, per llançar-se a l’aventura d’obrir-se camí a Barcelona. Ben aviat, però, comprova que les coses no són fàcils per als qui fugen de la misèria i que l’odi i la violència són moneda corrent a la vida.

Us el recomanem perquè: És un llibre d'aventures que enganxarà ràpidament els lectors joves. A més, hi trobaran temes que els resultaran força familiars, com l'amor, l'amistat i l'enyorança, i d'altres que els faran reflexionar, com la pobresa, la violència o el racisme.

Coberta de "Cor de cactus i altres formes d'estimar" (Anna Manso)

Cor de cactus i altres formes d'estimar

Autor: Anna Manso

ISBN: 978-84-661-4357-8

Sinopsi: Per a la Lara, el més important són els amics i la música. Un dia, però, quan anava a comprar entrades per a una sessió d’un DJ, s’equivoca de lloc i troba en Diego, que fa cua per arreglar els papers d’estrangeria. De sobte tots els seus plans es trastoquen i, a més, al seu voltant tothom es veu abduït per l’amor.

Us el recomanem perquè: Té un ritme àgil i fresc, que facilita una lectura plaent. Al mateix temps, posa de manifest una problemàtica social, com és la de la immigració i el racisme, enfocada a través d'una perspectiva totalment reconeixible pels adolescents com és l'enamorament.

DINÀMICA DE L'ACTIVITAT

L'activitat Fem un Booktrailer amb Cruïlla està pensada perquè es pugui integrar en un curs escolar. Us suggerim treballar una part de l'activitat a cada trimestre:

 • 1r trimestre: Lectura del llibre

  Els alumnes hauran de llegir un dels cinc llibres indicats anteriorment. 

 • 2n trimestre: Taller de l'activitat

  Una productora professional del món del cinema i la publicitat de l'empresa Yumagic es desplaçarà al vostre centre escolar i serà l'encarregada d'impartir el taller, que tindrà una durada de 60 minuts, en una sola sessió.

  Allà, la productora explicarà als vostres alumnes les tècniques i fonaments bàsics per realitzar un peça audiovisual, així com les claus per organitzar un projecte d'aquest tipus. La peça audiovisual que hauran de fer els alumnes no es preveu en el moment del taller.

 • 2n i 3r trimestre: Realització del Booktrailer

  Un cop realitzat el taller, els alumnes poden començar a planificar i fer el seu booktrailer, basat en el llibre que hauran llegit durant el primer trimestre.

OBJECTIUS DIDÀCTICS

Amb aquesta activitat es pretén que la lectura sigui el punt de partida per fer un projecte audiovisual complet mitjançant el treball col·laboratiu. Els alumnes aprendran a utilitzar recursos visuals, textuals i musicals que els permetran sintetitzar i expressar els aspectes més destacables del llibre escollit.

Per produir el booktrailer els alumnes hauran d’aplicar estratègies de lectura que demostrin que han estat capaços d’anar més enllà de la comprensió explícita del llibre. Hauran de valorar qüestions com ara les emocions que han experimentat en llegir o aspectes més profunds de la trama, reforçant així la seva capacitat d’anàlisi i reflexió.

També posaran en pràctica habilitats relacionades amb l’expressió escrita i la creació literària, així com les vinculades a les competències digital, social i ciutadana, d’autonomia i iniciativa personal o d’aprendre a aprendre.

MATERIAL DIDÀCTIC

Coberta del dossier didàctic per fer un Booktrailer

Cada alumne comptarà amb un dossier didàctic (en paper) per realitzar l'activitat. Aquest dossier es lliurarà als alumnes en el moment de realitzar el taller. 

Pantalla d'ordinador amb web de la Guia de recursos cinematogràfics pel Booktrailer

A la Guia online per elaborar un Booktrailer els alumnes podran ampliar els continguts del taller i aprofundir en els fonaments del llenguatge cinematogràfic.

Primeres pàgines dels Objectius curriculars i la Rúbrica d'avaluació del Booktrailer

Els professors disposaran d'una descripció d'objectius curriculars i una rúbrica d'avaluació per a l'activitat (descarregables a la mateixa Guia online per elaborar un Booktrailer).

CONCURS DE BOOKTRAILERS

En acabar el booktrailer, les aules que ho desitgin poden participar al Concurs de Booktrailers. El jurat del concurs, format per un equip de professionals de l'editorial i de la productora Yumagic, avaluaran els booktrailers presentats i premiaran els millors

La convocatòria del Concurs de Booktrailers s'obre el gener de cada curs escolar i es tanca el maig del mateix curs. La participació a la promoció és gratuïta

Més informació sobre el Concurs de Booktrailers:

1r Premi del I Concurs de Booktrailers (2018-2019)
Top