Com organitzar la biblioteca infantil de casa

Organitzar adequadament la biblioteca dels teus fills farà que apreciïn més els llibres i estimularà el seu hàbit de lectura

Nen petit dubta com col·locar un llibre a una prestatgeria

Com guardeu els llibres dels més petits? En un calaix? En un prestatge? De costat? O amb les portades a la vista? A l’alçada dels infants o fora del seu abast? Llegir un llibre serà més desitjable pels més petits si tenen un lloc especial per a la lectura.

On s’ha de situar la biblioteca?

És recomanable situar la biblioteca en un lloc que el nen o la nena senti com a propi, i aquest lloc sol ser el seu dormitori. En un ambient acollidor i estimulant, la biblioteca ha de ser fàcilment accessible i amb els llibres a la vista perquè sigui senzill localitzar el que busca.

Encara que sigui temptador col·locar els llibres en prestatges sobre el llit o en taules altes, heu d’evitar-ho. L’infant utilitzarà el llit i el que estigui al seu abast per arribar més amunt i agafar llibre. Si poseu els llibres a la seva altura, minimitzarem el risc d’accidents.

A l’hora de seleccionar els llibres, podeu consultar l’àmplia oferta editorial a través dels webs i catàlegs, o bé a la vostra llibreria habitual. A més de llibres, aquest espai pot comptar amb un equip d’àudio per escoltar cançons o contes, quaderns per dibuixar o retallar, còmics, material d’escriptura i pintura, un teatre de titelles, una pissarra, etc.

Com hem d’organitzar la biblioteca?

Amb el pas del temps, la col·lecció de llibres del vostre fill o filla anirà creixent, de la mateixa manera que els seus gustos aniran canviant. Per tal que trobi fàcilment el llibre que busca, podeu organitzar una biblioteca infantil per formats, gèneres (contes, endevinalles, aventures, misteri, etc.), autors, editorials, ordre alfabètic, personatges...

Aquesta organització ha de ser consensuada amb el lector, i hem d’implicar-lo en la distribució de la seva biblioteca tenint en compte els seus gustos i anar amb ell a la llibreria per escollir junts les seves lectures.

També podeu decorar les prestatgeries on hi ha els llibres, confeccionar separadors o targetes d’identificació per agrupar-los. En el mateix espai, també podeu exhibir els seus dibuixos o escrits com un altre element decoratiu més.

«Bonus track»

Si hi ha una biblioteca pública a prop de casa o a l’escola, és una bona idea acompanyar-lo per escollir les lectures i iniciar-lo en el tràmit del préstec de llibres. Els llibres de préstec han de tenir un apartat propi a la seva biblioteca personal.

No cal esperar fins a una data assenyalada per regalar un llibre, qualsevol dia és bo per comprar un llibre. També podeu demanar a la llibreria que ens els emboliquin per crear expectació i donar-l’hi com un regal especial.

No podeu oblidar que la imposició no serveix de res a l’hora de fomentar l’hàbit de la lectura, sinó tot al contrari. Els petits detalls faran que els vostres fills relacionin els llibres amb experiències positives i els animaran a seguir llegint en el futur.

Afegeix un nou comentari

Related Posts

Us presentem… Monstres!

Us presentem… Monstres!
Llegeix més

Crea el teu drac menjallibres!

Crea el teu drac menjallibres!
Llegeix més

Lectura fàcil: Llibres per a tothom

Lectura fàcil: Llibres per a tothom
Llegeix més

Les noves aventures de la Tina i en Pop

Les noves aventures de la Tina i en Pop
Llegeix més

See all Posts

Top