Notícies

Gemma Lienas i David Nel·lo Premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular 2018

Gemma Lienas, amb la novel·la Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline i David Nel·lo amb La segona vida del Marc són els guanyadors de l'edició d'aquest any dels premis de literatura infantil i juvenil El Vaixell de Vapor i Gran Angular.

El nom dels guanyadors s'ha fet públic avui en roda de premsa i els guardons es lliuraran dimarts 9 d'octubre en un acte oficial que tindrà lloc a l'Auditori del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Els dos títols es podran trobar a les llibreries en una edició especial a partir de la setmana que ve.

Les obres premiades tenen en comú la proximitat amb els lectors, tant per la temàtica com per l'escenari, ja que totes dues tenen lloc a la ciutat de Barcelona. A més, els dos autors son coneguts a Cruïlla: fa anys Gemma Lienas va treballar-hi com a responsable d'edicions mentre que David Nel·lo ha publicat diverses obres infantils i juvenils com ara Els rebels de la cabanya, El restaurant d'Adrià Potato i Per què no m'ho deies? Amb L'Albert i els menjabrossa el seu primer llibre, va guanyar el premi El Vaixell de Vapor el 1994.

Els premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular tenen un gran prestigi en el camp de la literatura infantil i juvenil i, amb 11.000 euros cadascun, són els de més dotació en llengua catalana. Els premis es convoquen ininterrompudament des de fa més de 30 anys. La Fundación Santa Maria i Editorial Cruïlla en van impulsar la creació amb l'objectiu de donar prestigi i promoure l'escriptura d'obres infantils i juvenils en llengua catalana i així fomentar el gust dels més joves per la lectura i la literatura de qualitat.

 

XXXIV Premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil
Jo, en Watson i l’armari de la Jacqueline, Gemma Lienas

 

Sinopsi

La Isolda ha trobat unes fotos antigues en un llibre d'aviació que li ha regalat el llibreter del barri. Són molt velles. En una hi apareixen dues nenes i, en l'altra, una senyora molt elegant amb un armari al darrere. Qui deuen ser, aquestes persones? Les fotos estan dedicades a una tal Carmeta, que sembla que no les va rebre mai. La Isolda i el seu nou amic, en Watson, s'entesten a desxifrar el misteri de les fotografies per fer-les arribar al seu destinatari. Durant la investigació, descobriran la història del barri i de les famílies que hi vivien, i també descobriran què hi pinta en tot això la misteriosa Jacqueline.

 

L'autora

Gemma Lienas (Barcelona, 1951), és escriptora i conferenciant i ha treballat de professora, de directora d'edicions i fins i tot ha estat diputada de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat més de 90 títols i ha guanyat diversos premis, entre els quals hi ha la medalla Francesc Macià al treball de la Generalitat de Catalunya per la seva lluita feminista. Aquest 2018 ha guanyat el Premi BBVA Sant Joan amb la novel·la per a adults El fil invisible.

El jurat n'ha destacat:

"És una obra amb una trama argumental molt ben lligada i amena i que manté l'interès fins al final. És una novel·la que enganxa des del principi, tant el relat principal com les diverses trames."

 

XXVIII Premi Gran Angular de literatura juvenil
La segona vida del Marc, David Nel·lo

 

 


Sinopsi

L'Abel és un jove que fa de cangur del Marc. Al principi tot va bé i els dos connecten de seguida. Però al cap de poc temps, el nen comença a parlar d'una suposada vida anterior i de la seva família «d'abans», quan vivia en un poble de la costa. L'Abel, estranyat, ho explica a l'Aurora, la mare del Marc, però ella no hi dóna importància i ho atribueix al fet que el seu fill té molta imaginació. L'Abel no queda tranquil, perquè el Marc li descriu detalladament la casa i el poble on vivia, els seus altres pares i avis, en diu els noms i assegura que ell es deia d'una altra manera... Però quan li parla d'uns fets tràgics que assegura que va viure, l'Abel s'obsessiona amb la història. El que no s'imagina és que aquella criatura a qui en principi havia de cuidar per guanyar una mica de calés el deixarà trasbalsat per sempre més.

 

L'autor

David Nel·lo (Barcelona, 1959) va irrompre en el món de les lletres l’any 1994 amb el llibre L'Albert i els menjabrossa, obra amb què va guanyar el premi Vaixell de Vapor d’aquell any.
D'aleshores ençà ha publicat més de 40 llibres per a tots els públics. Entre els nombrosos premis literaris que ha guanyat, cal destacar el Columna Jove 2002, l'Andròmina 2006, el Ciutat d'Olot 2008, el Marià Vayreda 2009, l'EDEBÉ infantil 2014 i el Prudenci Bertrana 2017. També és traductor de l'anglès i de l'italià al català.

El jurat n'ha destacat:

"Es tracta d'una obra que destaca per la notable aproximació psicològica als personatges, per la seva gran solidesa literària i un argument que atrapa."

 

 

  • Més informació

• Bases del premi El Vaixell de Vapor 2018
• Bases del premi Gran Angular 2018
• Edicions anteriors dels Premis (històric)
• Fundación SM