Notícies

Francesc Puigpelat guanya el Premi Gran Angular 2017

La ciutat secreta del Toubkal de l’autor i periodista balaguerí Francesc Puigpelat és l’obra guanyadora de la XXVII edició del premi de literatura juvenil Gran Angular. El XXXIII Premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor ha estat declarat desert.

L’obra guanyadora és una novel·la d’aventures de ritme trepidant situada al Marroc els anys 40, on dues amigues descobreixen un misteri arqueològic assetjades per un comandament de les SS. El llibre serà a la venda el proper 10 d'octubre i estrenarà un canvi de disseny, logotip i format de l’emblemàtica col·lecció que es renova per acostar-se als gustos més actuals dels joves.

El premi s’ha fet públic avui en una roda de premsa que ha tingut lloc a la seu d’Editorial Cruïlla. El jurat, que ha estat format per Sílvia Cantos, bibliotecària; Olga Federico, llibretera; Lluís Llort, periodista, Carolina Palau, gerent de Màrqueting, i Núria Font, editora de Cruïlla, ha valorat l’obra de Francesc Puigpelat en aquestes termes:

 

"La trama argumental està molt ben lligada, és àgil i amena, amb episodis que fan estar amb l'ai al cor. És una molt bona novel·la d'aventures situada en un context històric que està molt ben explicat però que no fa gens de nosa. El final, trepidant, no deixa indiferent."

 

D’altra banda, el Premi El Vaixell de Vapor de literatura infantil que s'havia de donar a conèixer també avui ha estat declarat desert.

Els premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular, amb una dotació d'11.000 euros cadascun, acumulen un gran prestigi i tradició en el món de la literatura infantil i juvenil en català.

Els guardons es convoquen de manera ininterrompuda des de fa més de 30 anys per Editorial Cruïlla i la Fundació Santa Maria. La convocatòria té l’objectiu de promoure i prestigiar l'escriptura d'obres per a infants i joves en llengua catalana, que els fomenti, amb autèntica qualitat literària, el gust per la lectura i els transmeti valors socials i humans.

 

Sinopsi
L'any 1941, una arqueòloga francesa, la Julie Bonnet, arriba a Aroumd, una vila marroquina al peu del Toubkal. Allà coneix la Fàtima, una jove de setze anys, òrfena, que serà la protagonista de la història. Al cap de pocs dies també hi arriba una expedició alemanya comandada per un coronel de les SS, el Franz Wellens, i per un arqueòleg francès, el Thierry Lamarque. El seu objectiu aparent és buscar pintures rupestres a la serralada del Toubkal. De seguida es descobreix que la Julie i el Thierry s'havien conegut anys enrere, en una expedició durant la qual havia mort el Paul Bonnet, el germà de la Julie. En realitat, ella sempre ha sospitat que va ser el Thierry Lamarque qui va assassinar el seu germà per enveja, perquè el Paul havia descobert la mítica ciutat de l'Atlàntida però no li volia revelar on era.

La Fàtima es converteix en la guia de la Julie, i juntes troben l'Atlàntida, on només hi ha un habitant: l'Egbon Djinn, una mena de monstre o esperit que apareix als cims de la serralada quan cauen les primeres nevades. Però els nazis, que les han seguit, també arriben a l'Atlàntida i es preparen per saquejar-la. La Julie i la Fàtima intenten impedir-ho, però els alemanys les capturen i amenacen d'assassinar-les.

En el desenllaç, sorprenent, hi té un paper destacat l'Egbon Djinn.

L’autor
Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista. Ha publicat una trentena de llibres. Entre els adreçats a un públic adult destaquen Els últims dies del general Prim (2014), El retorn de Macbeth (2013), Faust, el Terrorista (2010), Els Llops (premi Carlemany, 2005) i Apocalipsi blanc (premi Josep Pla 1999). Quant a literatura infantil i juvenil, és autor de Romeu i Julieta. Segona part (premi Ramon Muntaner 2014), El nen que va xatejar amb Jack Sparrow (premi Vicent Silvestre 2015 i Atrapallibres 2017), La nena que es va convertir en mòbil (premi Folch i Torres, 2015), L’artilleria de Mr. Smith (2016) i L’àliga perduda dels nazis (premi Ciutat d’Olot, 2016); a més, és coautor de les col·leccions Monday & May i El Club de los Empollones.

Més informació

• Dossier de premsa Premis 2017
• L'obra guanyadora del Gran Angular estrena la nova imatge de la col·lecció
• Guanyadors d'edicions anteriors dels premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular
• Tots els premis El Vaixell de Vapor i Gran Angular d'edicions anteriors