Singapur és el sistema educatiu de referència mundial
en matemàtiques i ciències
 
Singapur lidera els resultats de les proves internacionals en matemàtiques.
 
» En l’últim informe PISA, que lidera Singapur, Catalunya va assolir la posició 20 a escala mundial.
» En les proves TIMSS el 50% dels estudiants de Singapur són capaços de resoldre problemes que mai no havien afrontat, mentre que a Catalunya ho aconsegueix un 7% .
 
* Catalunya va participar per primera vegada a les proves TIMSS (Estudi Internacional de Tendències en Matemàtiques i Ciències) el 2015 amb alumnes de 4t de Primària.
 
I això per quina raó?


A Singapur van decicir donar prioritat a la millora de sistema educatiu coma via per millorar el conjunt de l’economia del país. El resultat: Singapur lidera els resultats de les proves internacionals en matemàtiques. Si bé és cert que aquest lideratge s’explica sobretot perquè porten molts anys treballant-hi, també ho és que la metodologia que han anat creant i aplicant a les aules ha esdevingut una clau d’èxit.

I, si això és així, per què no hi busquem inspiració? Els resultats són evidents, oi? T’animes, doncs, a conèixer-la i provar-la al’aula?

 
Perquè hauríem de canviar la forma d’ensenyar matemàtiques?
 
Ens espera un futur amb molts reptes i les matemàtiques seran una porta per aprofitar les oportunitats d’aquest futur
 

Sabem més sobre com aprenem
A través de la comprensió i el raonament els alumnes obtenen millors resultats.
 
El rol del mestre es trasforma
El docent estimula l’aprenentatge actiu dels alumnes.
 
Aprenem i evolucionem
Unes matemàtiques per a la vida
 
Si vols canviar, ho pots fer. Pots començar a treballar amb la metodologia de Singapur.
 
I t’expliquem com ho pots fer amb Pensa Infinit.
 
La metodologia Singapur busca desenvolupar un APRENENTATGE PER A LA VIDA: parteix de la vivència, s'orienta a la resolució de problemes, es construeix com un llenguatge natural i estimula el pensament matemàtic. Parlem d’unes MATEMÀTIQUES PER PENSAR.
 
Integra conceptes metodològics lligats al procés d’aprenentatge que han desenvolupat grans pensadors de la didàctica com Bruner, Skemp, Dienes, Vygotsky i Piaget:
 
• CPA o aprenentatge en tres etapes: Es parteix del que és CONCRET, es passa pel que és PICTÒRIC i s’arriba a l’ABSTRACTE.
 La variació o arribar a la comprensió d’un concepte des de diferents punts de vista.
 Les bastides i la zona de desenvolupament proper: la importància dels coneixements previs, la contextualització i la interacció o el treball cooperatiu
 El currículum en espiral
 La resolució de problemes, utilitzant com a estratègia el model de barres.
 
Components
 
Els cinc components del marc de matemàtiques del currículum de Singapur, introduït el 1990 són:
 
Conceptes, habilitats, processos, metacognició i actituds.
 
Tots cinc estan interrelacionats i tots interactuen i es materialitzen quan es resolen problemes matemàtics.
 
 
Amb Pensa Infinit canviaràs amb seguretat... 
  
1. Prenem el millor de la metodologia fent un pas més: donem molta importància a la COMUNICACIÓ per contribuir a la comprensió del propi aprenentatge. Així, la VERBALITZACIÓ per part de l’alumne ocupa un paper protagonista.
 
2. Comptem amb l’experiència contrastada d’autors i col·laboradors: el Dr. YeapBan Har, assessor en educació matemàtica del Govern de Singapur, i referent mundial en la Metodologia Singapur de matemàtiques lidera l’autoria del projecte Pensa Infinit. A més, la Universitat d’Alcalá de Henares (UAH) avala el procés d’acompanyament que inclou la proposta: formació inicial, acompanyament, certificació...
 
3. Ens focalitzem en la motivació dels alumnes mitjançant un projecte experiencial, vivencial i participatiu. A més, Pensa Infinit t’ajuda i t’acompanya en la transformació del rol de professor tradicional al professor com a guia i acompanyant fent que l’alumne sigui l’autèntic protagonista del procés d’aprenentatge.
 
 


Un autor amb un gran reconeixement, el Dr. Yeap Ban Har
 
L’autor i assessor de Pensa Infinit és un dels experts líders en la metodologia Singapur de matemàtiques. Durant deu anys va impartir cursos de formació, inclosos cursos de postgrau, a l’Institut Nacional d’Educació de Singapur, i va participar en diversos programes d’investigació en educació matemàtica.
 
Actualment actua com a ponent en cursos i supervisa pràctiques docents en institucions d’arreu del món.
 
 
T’acompanyem en el procés

 
Gràcies a un acord de col·laboració entre SM i la Universitat d’Alcalá de Henares UAH, comptaràs amb un procés d'acompanyament per implementar el programa Pensa Infinit, que inclou:
 
 Formació inicial
 Acompanyament
 
 
 
Com és Pensa Infinit
 
L’aprenentatge de les matemàtiques pot ser d’una altra manera. Només depèn de nosaltres, depèn que siguem capaços de pensar les matemàtiques diferent, de pensar infinit.
 
Pensa Infinit és una proposta per ensenyar matemàtiques a Primària, basada en el currículum que Singapur ha desenvolupat i aplicat durant més de 30 anys.
 
Com funciona?
 
El treball de Pensa Infinit a l’aula té una fórmula clara.
 
A partir d’un problema es debat i es dialoga.
 
S’arriba a una solució per diferents camins.
 
 Tot parteix d’una discussió entorn a un problema.
 Utilitzem el llenguatge per facilitar la contextualització. Es facilita el diàleg entre els nens i entre els nens i el mestre.
 El debat contribueix a fer que els conceptes cobrin sentit: s’ajuda a pensar i a fer matemàtiques a través de preguntes.
 Gràcies a la comunicació els alumnes arriben junts a conclusions.
 
Com és una sessió?
 
Pensa Infinit és un mètode organitzaten 4 fases de treball que permeten adaptar els ritmes i els continguts a la realitat dels alumnes de manera àgil.
 
 Explorem. Parlem matemàtiques!
 Aprenem. Llegim matemàtiques!
 Practiquem. Escrivim matemàtiques!
 Treball individual. Practiquem sols!
 
Els materials de Pensa Infinit
 
Aprendre matemàtiques i divertir-se és possible. El mètode Singapur de Cruïlla, Pensa Infinit, ofereix una gran quantitat de materials per gaudir de les sessions i aprendre matemàtiques de manera experiencial a través del joc.
 
 
El curs 2018-2019 disponible per a Cicle Inicial de Primària
 
 
 
 
 
 
 
Vols veure una demo de Pensa Infinit?
 
Demana a l’assessor comercial de Cruïlla una llicència demo per veure el projecte.